HIPPOLYT, A LAKÁJ

Zenés vígjáték 3 részben

Zágon István vígjátékát, Nóti Károly filmforgatókönyvét átdolgozta:
Vajda Anikó és Vajda Katalin

Zene: Eisemann Mihály

SZEREPLŐK

Hippolyt
Schneider Mátyás
Aranka - a felesége
Terka - a lányuk
 
Nagy András
Makáts főtanácsos
 
Makáts Csaba
Mimi - lokáltáncosnő
 
Julcsa
Tóbiás
 
Zenészek
 
 
Galla Miklós
Díszlet
Jelmez
Zene
Koreográfus
Zenei korrepetitor
Díszlet kivitelezés
 
Kellék
Szcenika - produkciós asszisztens
asszisztens
Húros Annamária
Karinthy Márton
Szőke István

A "Hippolyt, a lakáj" volt az első magyar hangos film Kabos Gyulával és Csortos Gyulával a főszerepben. A film 1931-ben készült, és talán, azóta is az egyik legnépszerűbb magyar film. És ugyancsak a "Hippolyt, a lakáj" az első magyar film, amelyből színdarab készült 1984-ben, a Játékszínben Benedek Miklós, Szacsvay László és Molnár Piroska főszereplésével. A színpadra alkalmazó Vajda Anikó és Vajda Katalin a filmből zenés vígjátékot írt. Ily módon az eredeti fekete-fehér film nemcsak színes, de zenés is lett. A színdarab sikere csakúgy, mint a filmmé óriási volt, több mint 300-szor ment a Játékszínben telt házak előtt.

A darab sikere, azóta is töretlen, nincs olyan színházi évad, hogy valahol az országban ne lenne repertoáron. Furcsa módon azonban Budapesten az első bemutató óta nem játszották. Ezúttal a Karinthy Színház jóvoltából a budapesti nézők 20 év után végre újra élvezhetik Schneider Mátyás és Hippolyt legendássá vált humoros párharcát, ezúttal Koltai Róbert, Galla Miklós és Voith Ági főszereplésével.

A történet változatlanul időszerű, hisz ki ne ismerné a mai "Schneider családokat", akik anyagiakban ugyan gazdagok lettek, de szellemiekben igencsak szegények maradtak.